Wat een schitterende dag!

Koop nu kilometers

Dolgelukkig

Het is vandaag dinsdag 21 juni, de zomer begint officieel en ik leef al twee dagen op een wolk. Hoe dat komt? Omdat afgelopen zondag met voorsprong m'n allerbeste kwarttriatlon uit m'n carrière was. Ik denk dat ik nu al ongeveer 15 kwarttriatlons deed, ook al 2 halve, 1 achtste en 1 derde. Maar dit voelde echt aan als m'n beste prestatie tot nu.

Voorbereiding

Al zag het er op voorhand opnieuw niet zo goed uit. Story of my (sport) life zeker? Ik had de week er voor letterlijk niets gesport omdat ik de week daarvoor maar liefst 15u gesport had en daardoor de hele week doodmoe rondliep. Het was ook best druk op het werk en in ons sociaal leven, waardoor ik bijna niet thuis was. Op vrijdag heb ik de nacht doorgetrokken om Sophie te steunen in haar wandeltocht (klik hier). En de avond voordien had ik een hele gezellige (en lekkere) BBQ, maar dat is nu ook niet wat men noemt dé ideale voorbereiding. Ik ben ondertussen wel al 30 dagen volledig alcoholvrij en dat laat zich wel voelen. Ik recupereer sneller en ik slaap iets beter.

Klaar voor de start

Aan de start werd ik vergezeld door vriend Jeroen Withouck. Het klinkt raar, maar door zijn nervositeit werd ik wat kalmer. Het was zijn eerste keer in tien jaar dat hij een triatlon deed en hij had wel wat gezonde zenuwen. Ik gaf wat tips over de wisselzone en we praatten wat over koetjes en kalfjes. De afleiding was voor beiden welgekomen, want de officiële start van 14u30 werd door het rolling start gebeuren al snel 14u45. En dat in de regen. 

Zwemmen

Ik zwem ondertussen al graag in de veilige omgeving van het zwembad, maar outdoor zwemmen - en zeker in wedstrijd - is nog nooit 'leuk' gebleken. Ook nu was het terug een nachtmerrie vanaf de eerste crawl-slag. Weinig opgewarmd en niet-geacclimatiseerd in het water springen en meteen naar de inspanning gaan is niets voor mij. Gedurende de dik 20 minuten in het water vergat ik alle technieken waar ik op getraind heb. Het was een survival van begin tot einde. In vergelijking met de vorige keer (2019?) was het wel een stuk beter. Ik kon in één trek doorzwemmen, terwijl ik de laatste keer halverwege even een kleine paniekaanval kreeg en naar adem moest happen. Dat komt door m'n vele trainingen natuurlijk, maar ook door m'n positieve mindset, ik was echt van plan om eens te knallen. Ik was dolgelukkig toen ik de broeltorens in m'n gezichtsveld kreeg en stilaan aan fietsen kon beginnen denken.

Wisselzone I & Fietsen

De wisselzone aan de broeltorens was de plek waar m'n mama, zus en nichtjes stonden te supporteren. Onze schitterende vriendenbende en m'n partner-in-crime Sophie stonden natuurlijk ook klaar om me aan te moedigen. Het had tot dan bijna de hele tijd geregend en daardoor waren m'n kleren en schoenen zeiknat. Ik besliste om m'n kousen niet aan te doen (zag je me al sukkelen..) en kousloos te fietsen. Bijna 3 minuten in de wisselzone, hier moet ik toch aan werken. Het fietsparcours is 44 kilometer lang en bestaat uit 2 rondes met daarin telkens 175 hoogtemeters. Ik begon als een raket, maar al snel besefte dat ik toch moest uitkijken voor gladde plekken door de regen. Witte strepen en bochten deed ik dus heel voorzichtig. Ik had geen zin om hier m'n Ironman in Kopenhagen te hypothekeren door een valpartij. In de tweede ronde begon het al wat droger te liggen en kon ik m'n tempo goed aanhouden. Er zat een strakke wind, maar dankzij m'n triatlonstuur (eerste keer in Kortrijk hiermee) kon in redelijk aerodynamisch liggen. Na 1u19 kwam ik heel tevreden en weinig vermoeid binnen. Ondanks wat lichte pijn aan m'n rechterbeen verliep het fietsen vlekkeloos. Sterker nog, de tijd en de kilometers vlogen voorbij. It was FUN.

Wisselzone II

Tweede keer wisselzone. Tijd om de loopschoenen aan te trekken en nog 10 kilometer buzze te geven. Er was een kleine aanvaring met de jury omdat ik 10 seconden voor toegelaten m'n helm al losklikte. Ik kreeg een waarschuwinkje en verloor er een 15-tal seconden door. De volgende keer zal ik er proberen op te letten, maar in de inspanning is dat allemaal niet zo evident. Ik koos er opnieuw voor om m'n kousen niet aan te doen en zo snel mogelijk te beginnen lopen. Een wisselszone van dik 2 minuten deze keer. 

Knallen!

Ik had op de fiets maar één gel en één reep genomen, maar toch voelde ik me nog bruisen van energie. Ik had me voorgenomen om snel te starten met lopen en dan te zien waar het schip zou stranden. Ik begon stilaan te dromen van een knalprestatie. Kilometer na kilometer en brug na brug kon ik het snelle tempo (4'25") blijven aanhouden. Op het einde van elke ronde zag ik m'n schitterende support-team en af en toe hoorde ik een 'Go Greg' van een klant of kennis. Heerlijk, zo'n thuismatch-triatlon! Na een kilometer of vijf kreeg ik wel spijt van m'n keuze om kousloos te lopen. Resultaat: twee dikke bleinen. Na bijna 10 kilometer lopen was het dan zover, ik kwam over de finish in 2u26m op een 98e plaats (op zo'n 350). Ik ben blijkbaar 59e in m'n agegroup. Ik eindigde met een showke en deed een koprol over de finish, niet eenvoudig op kasseien :) 

Aankomst

Na de aankomst werd ik opgewacht door m'n supporters en was het tijd om na te praten over een heerlijke dag. 

Conclusie

Ik denk dat het fenomeen supercompensatie van toepassing was op m'n prestatie. Na een zware trainingsweek een weekje (gedwongen) rusten zorgde voor een superdag. Ik denk wel dat ik beter toch iets van spieractivatie had gedaan de dag er voor, dus dat neem ik mee naar Kopenhagen. De conclusie is vooral dat ik na de aankomst gerust nog een keer hetzelfde zou gekunnen hebben. Naar mijn gevoel denk ik dat ik nu beter zou presteren in een halve triatlon dan in Lievegem vorige maand. Toen had ik een halve offday en zat m'n rug geblokkeerd. Allemaal lessen voor Kopenhagen. Ik heb nog 60 dagen om me klaar te stomen. Ik amuseer me nog steeds heel hard in de voorbereiding en ben klaar om alles te geven!

Bedankt aan de volgende supporters (hopelijk vergeet ik niemand): Sophie, Eline, Sandrine, Geoff, Gilles, Mama, Gracy, Mette, Marie, Carine, Jan, Jelle én Ben

 

Tevreden mee :)