Verslag Marathon de Paris

Koop nu kilometers

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, een concept dat doorgaans weinig vat heeft op mij, zowel in de (te) positieve als in de negatieve zin. Ik heb een gezonde dosis zelfvertrouwen, maar voor een sportief doel is het de laatste jaren een slechte gewoonte geworden om in de periode net voor een doel een aantal licht zelfdestructieve dingen te doen. Zo zal ik bv veel te veel eten of nog eens gaan helpen bij een vriend bij een afbraak of nog eens tot in de late uurtje uitgaan of nog eens veel te veel drinken. De reden daarvoor is - denk ik - om dan achteraf te kunnen zeggen dat m’n doel niet geslaagd is omwille van die of die reden. 

Geen excuses

Deze keer had ik echter een hele goede voorbereiding achter de rug en kon geen enkele van deze redenen als excuus gaan tellen. Sterker nog, ik stond nooit beter voorbereid aan de start. Sinds oktober 2021 train ik tot vijf keer per week in de drie verschillende triatlon sporten. Ik heb een trainer, Sander Cordeel van Vitori, die leuke & gevarieerde trainingsschema’s maakt. Ik ben ook iets meer dan 3 kilogram afgevallen en ik heb geen blessures gehad. En toch kreeg ik in de laatste zeven dagen opnieuw bezoek van het faalangst-beestje. 

Gekraakt & gebroken

Acht dagen voor de marathon deed ik een laatste fietstraining met Geoffrey van zo’n 100 kilometer op een vlak parcours. Achteraf voelde ik me volledig gekraakt en gebroken. Ik had het enkele uren zeer lastig gehad en moest vooral in het wiel volgen. Tussen dan en net voor de start van de marathon werd het precies enkel erger. Elke dag had ik er minder vertrouwen in en groeide m'n bezorgdheid voor een afgang tijdens de wedstrijd. Ik voelde echt dat alles vierkant draaide. Ook m’n laatste looptraining op dinsdag was een hel, 45 minuten lopen aan lage hartslag maar op een redelijk tempo, het ging gewoon niet. Ik voelde me ook enorm vermoeid en begon kleine kwaaltjes te krijgen zoals uitslag op m’n gezicht. Allemaal slechte voortekenen.. 

De verlossing

Op donderdag kwam gelukkig de verlossing bij m’n osteopaat Bram Demuynck. Er zaten zoals gewoonlijk enkele blokkades in heup, rug en nek. Bram maakte deze los en bijna instant voelde ik al beterschap in m’n lichaam. Op vrijdag kreeg ik dan nog een bemoedigend telefoontje van coach Sander. ‘We zetten alles in op frisheid’, zei Sander. Dat betekende dat ik geen looptraining van 45’ meer moest doen op vrijdag voor de marathon. Op zaterdag werd ik wakker en voelde ik me al een stuk frisser en had ik veel meer energie en zelfs een beetje goesting in de marathon. Ook de enorme mentale steun van Sophie hield me al de hele week op de been. 

Off to Paris

Op zaterdag vertrokken we om 10u vanuit Kortrijk richting stad van de liefde. Rond de middag kwamen we aan in Parijs en genoten we van het zonnetje. We gingen inchecken in het hotel en daarna met de metro richting de hallen van Parijs om m’n rugnummer af te halen. Wat een ervaring, alles was supergoed georganiseerd en alle medewerkers waren heel vriendelijk. Qua grootte kon het je het vergelijken met de jaarlijkse fietsbeurs Velofollies in Kortrijk. Het leukste van de beurs vond ik de parcoursvoorstelling door twee grappige speakers. Ze toonden via een interactieve video alle sleutelpunten van de race. Ze vertelden welke historische gebouwen, bevoorradingen, hellingen en afdalingen ik kon verwachten. Stilaan begon m’n vertrouwen en vooral m’n goesting wat terug te komen. 'Het zal wel lukken’, begon ik te denken. En dan bedoelde ik vooral ‘uitlopen’. 

Stadsverkenning

Na de inschrijving deden we nog een verkenning van Parijs en gingen we nog wat spaghetti eten in de buurt van het Musée d'Orsay. Tegen 21u zaten we terug op de kamer en keken we nog een film op Netflix. Omstreeks 23u ging het licht uit en door de vermoeidheid viel ik als een blok in slaap. 

Parijs verkennen

D-Day

Op zondag ging de wekker af om 6u30. Alles lag al klaar dus waren we tegen 6u45 al aan het ontbijt. We namen ruim de tijd om te ontbijten. Ik at o.a enkele pannekoeken met confituur en wat yoghurt en fruit. Tegen 8u zaten we al op de metro richting start. Omdat we aan de andere kant van Parijs op hotel zaten was het een dik 35 minuten pendelen om aan de start bij de Champs Elysées te geraken. Gaandeweg zagen we meer en meer lopers op de metro komen. Het deed deugd om te zien dat ik niet de enige was die met een klein hartje aan de start stond. Je voelde de stress en nervositeit stijgen naarmate we dichter bij de startzone kwamen. 

Mijn zelfvertrouwen was nog steeds niet al te hoog, in die mate dat elke trap die ik deed lastig aanvoelde.

 

Rond 8u50 kwamen we toe en vanaf 8u55 mocht ik in de startbox voor mijn doeltijd 3u45 binnen. Ik deed er alles aan om het moment uit te stellen dat ik afscheid moest nemen van Sophie voor enkele uren. Eens in de box was het tijd om wat op te warmen en me op te laden voor de start. Ik deed nog een stressplasje, knoopte m’n loopschoenen correct toe, controleerde of ik genoeg gels meehad en deed een praatje met enkele andere deelnemers. Dezelfde speakers van gisteren zorgden voor ambiance en enkele kippevelmomentjes. 

Starten met een plan

Om 9u18 ging het startschot van onze wave. We telden samen af en vertrokken als een speer. De eerste kilometer gaat bergaf, wat wel goed is voor het vertrouwen maar gevaarlijk om te snel te openen. Ik startte met een plan: m’n coach Sander had mij een dikke maand voordien een inspanningstest laten afleggen waaruit bleek dat op een ideale dag 3u30’ binnen m’n mogelijkheden moest liggen. Mijn plan was om de eerste 30 kilometer op dat schema te mikken en mentaal de afstand in stukken van vijf kilometer in te delen. Dat betekende dus 12 kilometer per uur afleggen, of 5 minuten per kilometer. De laatste 12 kilometer zou ik dan wel zien hoe ik het zou aanpakken. 

Iconisch: de Arc de Triomphe

Auch

Wat een parcours! Je loopt tijdens deze marathon echt grotendeels in het centrum van Parijs. Na het vertrek op de Champs Elysées loop je meteen richting Place de la Concorde, vandaar langs het Place Vendome richting de Opéra. Daarna langs de grands boulevards richting Bastille. 

Overal staan er veel enthousiaste supporters en ook de muzikale intermezzo’s om de dikke kilometer waren telkens een mooie afleiding. Na vijf kilometer zat ik mooi op m’n vooropgesteld schema en voelde ik me heel goed in m’n vel. Het is gek hoe de omgeving waarin je loopt je mindset zo kan veranderen. Ik voelde me gewoon goed, terwijl ik de ganse week al een k*tgevoel had. 

Net voor de Bastille - rond de zesde kilometer - voelde ik plots een pijnscheut in de linkerenkel. Ik liep verder maar na zo’n 200 meter was het nog niet verbeterd. Ik begon licht te panikeren en ging langs de kant. Ik knoopte m’n veters los en stretchte wat, daarna knoopte ik toe en vertrok ik opnieuw. Na enkele honderden meters verdween de pijn gelukkig. Oef! 

Bergop

Na het passeren langs de Bastille en Café Milou gaat het stilaan licht omhoog voor enkele kilometers richting Bois de Vincennes en het Chateau de Vincennes (wauw!). Op het 10 kilometer punt klokte ik af op 50 minuten en 24 seconden., perfect op schema dus. M'n vertrouwen begon te groeien en de benen voelden nog redelijk fris aan. M’n hartslag was zelfs nog nauwelijks boven de 150 gegaan. Het weer was ook nog eens bijna perfect. Fris en zonnig. Het mocht hoogstens nog een graad of 3-4 warmer zijn. Na 15 kilometer passeerden we de indrukwekkende Hippodrome de Paris-Vincennes.

Chateau de Vincennes

Bergaf

Na 15 kilometer klokte ik af op 1u15, nog steeds perfect op schema. Ik bleef ook maar mensen inhalen. Ik moet er duizenden ingehaald hebben en ik werd maar door enkele tientallen ingehaald, ook dat gaf moraal. Rond kilometer 18 zag ik een prachtige roofvogel in duikvlucht en moest ik voor het eerst (en niet voor het laatst) aan Sophie denken. Om de vijf kilometer was er ook een Vittel stand, ik heb nog nooit zoveel gedronken tijdens een marathon, en maar best ook. Ik denk dat dit de een van redenen is waarom m’n benen zo lang niet-verkrampt aanvoelden. Water = life.

Halfweg

Het Parc de Bercy betekende dat ik halfweg was. Ik loopte nog steeds op schema met een tijd van 1u45’ aan de 21km. Ik begon wat te dromen, wat als ik geen inzinking krijg, zou ik dan echt die 3u30’ kunnen halen? Ik probeerde al snel die droom te verdringen en me te focussen op het initiële plan van de 30 kilometer. De tweede passage aan de Bastille was ook een hoogtepunt, de sfeer was onbeschrijfelijk. Vanaf daar begon het ‘walking dead’ fenomeen. Ik zag meer en meer mensen afhaken en te voet verder gaan.  

Seine

Van de Bastille is het in rechte lijn naar de boorden van de Seine. Vanaf dan was het uitkijken naar kilometer 27,5. Tijdens de tweede passage aan Place de la Concorde zou Sophie staan supporteren. Na 25 kilometer klokte ik af op 2 uur en 4 minuten, een lichte voorsprong op m'n ideale schema. Op kilometer 26 liep ik met 5’57 m’n traagste kilometer omdat ik even een sanitaire stop maakte aan de Seine. En toen was het zover: ik zag Sophie in de diepte staren. Ze keek al tientallen meters recht in m’n richting, maar pas op 2 meter voor haar neus herkende ze me. Ik gaf ze een dikke kus en kreeg moral om de laatste en lastigste fase van de marathon in te gaan. 

Eiffeltoren

Het 30-kilometer punt is ongeveer aan de voet van de Eiffeltoren, dat visuele mikpunt was natuurlijk niet te missen langs de Seine. Het werd ook steeds warmer, in die mate dat er af en toe een half flesje Vittel over de kop gegoten werd in plaats van in de keel. Ondertussen passeerden we ook de Notre Dame, het Musée d'Orsay en le Grand Palais. Prachtig. 

De keerzijde van de medaille

In de zone langs het water moesten we ook enkele lange tunnels nemen en zag je ook af en toe de keerzijde van de marathon-medaille. Ik zag tot 2 keer toe iemand slecht komen. Een oudere man lag op de grond en werd verzorgd door enkele toeschouwers, een andere (jongere) man zag ik gewoon struikelen en achteruit vallen van uitputting. Ook hij werd meteen verzorgd door de juiste personen. Gelukkig maar, want anders ging ik moeten stoppen om die man te helpen. Er waren nu ook tientallen mensen aan het wandelen. 

Aan kilometer 30 zat ik nog steeds op schema: 2u31. Vanaf nu zou ik het dus op karakter doen. Ik besliste voor mezelf dat ik eerst nog ging proberen rekken tot het 3u punt, dat zou ongeveer tot kilometer 36 moeten zijn. 

Een marathon doorheen hartje Parijs, mooier kan bijna niet

De Côte

Tussen kilometer 32 en 36 was er opnieuw een stevig stukje bergop. De speakers hadden me hiervoor gewaarschuwd. In het begin van het Bois de Boulogne was het ergste stuk. We moeten dichtbij de terreinen van Rolland Garros gelopen hebben, maar dat heb ik niet meer gezien door de focus op de laatste loodjes. De bovenbenen begonnen vanaf dat punt heel veel pijn te doen en de energievoorraad was ook zo goed als op. 

Maar op die helling ging vanalles door mijn gedachten. Er waren veel redenen waarom ik niet mocht opgeven. Bv het groepje lopers dat ik inhaalde die een gehandicapte jongen voortduwde. Of de gedachte aan Stefaan Stamper. Of de 'mental toughness’ regel van m’n vrienden. Of voor mezelf. 

De laatste loodjes

Tot kilometer 35 zat ik ongeveer op schema. 3u30 ging net niet lukken, maar het zou niet meer dan 2-3 minuten schelen. Na kilometer 36 was het echt afzien. Alles deed pijn. Ook al was het vanaf dan grotendeels vlak of bergaf, ik was volledig kapot. In tegenstelling tot m’n vorige marathons ben ik er nu wel in geslaagd om door de muur en de pijngrens te kunnen lopen. Ik liep die laatste kilometers toch nog rond de 5’30” per kilometer. Plots was het zo ver: ik zat in de laatste 200 meter. De toeschouwers waren ongelofelijk, ik kreeg kippevel van het applaus en de aanmoedigingen. Ik zat zodanig stuk dat ik zelfs geen sprint meer kon doen naar de meet. Aan de aankomst voelde ik de koude rillingen en de emoties komen. Net als m’n vorige drie marathons was was zo blij en zo uitgeput dat ik er niets kon aan doen en licht emotioneel werd.

Aankomst

Na de aankomst wou ik zo snel mogelijk bij Sophie zijn. We hadden afgesproken aan het grote scherm. Ik moest dan wel eerst nog door de aankomstzone strompelen. Ik haalde snel m’n t-shirt, at een banaan, nam een medaille mee en dronk nog twee flesjes vittel. Ik had m’n eindtijd nog niet kunnen zien, maar volgens horloge had ik zelfs 43,64 kilometer gelopen. Ik wist dat het goed zat. Toen ik bij Sophie kwam, vertelde ze m'n resultaat. Ze had het perfect kunnen volgen via de app. M'n gsm stroomde ook vol met berichtjes van vrienden en familie. Ik heb het gehaald! 

Conclusie

M’n eindtijd is officieel 3u36. Een gemiddelde pace van 5:07 minuten per kilometer. Een verbetering van m’n PR met 15 minuten. Ik zit in de top 8000 bij de mannen. Wow. Ik kan dus alleen maar super tevreden zijn over m’n prestatie in m’n eerste doel van het jaar. Volgens Strava is m'n tijd zelfs 3u34. 

Tijdens m’n vierde marathon kwam alles samen. Ik had de beste voorbereiding, het was het mooiste parcours, ik heb m’n beste tijd, het was perfect weer, .. Beter doen wordt moeilijk en hoeft ook niet meer.

Mijn conclusie is ook dat ik meer zelfvertrouwen moet hebben in m’n mogelijkheden. Als ik de trainingen doe in de voorbereiding, dan moet het ook lukken op de wedstrijddag. Dat sterkt me voor de Iron Man van Kopenhagen waar niet alleen marathon op het programma zal staan maar eerst ook 3,8km zwemmen en 180k fietsen. 

Finish

Genieten van coctails in het schitterende café Le Recrutement

Nagenieten

Na de marathon gingen we naar het hotel om een douche te nemen en te kijken naar de finale van de ronde van Vlaanderen. Na de koers vertrokken we opnieuw richting centrum voor een leuke wandeling en food & drinks. We dronken coctails in Café Le Recrutement en genoten van elkaar. Nu volgt een weekje verlof en daarna beginnen de trainingen opnieuw richting volgend doen: de halve triatlon van Lievegem op zaterdag 14 mei 2022!