Verslag van een memorabele dodentocht

Koop nu kilometers

Paniektraining :)

Zo’n 10 maanden na de beslissing om ook een uitdaging aan te gaan om geld in te zamelen voor een goed doel, was het vrijdag/zaterdag eindelijk zover: De Dodentocht.

Twee weken voor D-day wilde ik elke dag nog een wandeling maken en was ik wat in paniek wanneer dit niet lukte. Mijn benen leken reeds na 10 km vermoeid en het paste ook niet altijd in mijn schema. 

Greg kon me wat terecht wijzen: ‘wat je nu aan het doen bent is paniektrainen, dat is een gekend fenomeen wanneer je naar iets toetraint en er heel dichtbij bent.’ Omdat hij ondertussen wel een semi-prof is in ‘toewerken naar sportieve doelen’ volgde ik zijn raad om minder druk op te leggen en de benen vanaf dan vooral te laten rusten.

De dagen ervoor waren alvast nog heel spannend: nog eens een goede wonde aan het been door tegen een bed te lopen, de aankondiging van de hittegolf en als kers op de taart de positieve Covidtest van iemand die ik begeleid.

Maar het been bracht geen extra last en genas goed, de Dodentocht werd ingekort en mijn test bleek negatief: OEF!

Ready to go!

Klaar voor de start!

Voorbereiding op D-day

Op vrijdag 11/08 deed ik het heel goed, dat rusten. Een beetje chillen in het zwembadje, wasjes plooien, strategisch eten (Skyr, eitje, proteïnenpudding,..)

Het geplande namiddagdutje viel wel tegen, slapen overdag lukt me niet zo gemakkelijk.

Goed op tijd (17u30) vertrokken we richting Wetteren om Jolien, een vroegere collega en (nog steeds) vriendin, op te pikken om Greg gedurende de nacht gezelschap zou houden en mee te supporteren.

Dit is dezelfde Jolien die volgende week ook met me mee zal reizen naar Kopenhagen. Om Greg zijn zotte prestatie mee te maken, me scherp te houden onderweg en het mooie Kopenhagen nog eens te kunnen beleven.

 

Aankomst in Bornem

Rond 19u waren we al in Bornem. Parkeerplekje zoeken, deelnemersenveloppe gaan halen en ... wachten ... 

We deden nog een terrasje en keken hoe de massa begon toe te stromen en in de ziedende hitte een lange rij vormde aan de deelnemerstent. Waauw, wat was ik blij dat ik daar niet meer moest staan.

Na een drankje en hapje, smeerde ik mijn voeten in, deed om 20u40 nog een sanitaire stop, maakte mijn sjaaltje nat, bond dit rond mijn hoofd en vertrok richting start. 

Nadat het startsein werd gegeven duurde het nog zo’n 20 minuten voor ik effectief kon vertrekken. 6500 man moest door de smalle trechter die ik koos, 6500 man door die aan de ander kant. 

Ik stond te popelen om écht te vertrekken, m’n tempo te vinden, een beetje ademruimte te pakken. Maar helaas bleef het maar duren voor dit een beetje begon te lukken. 

Door verschillende opstoppingen gedurende de eerste… ja toch wel 30 km, vond ik moeilijk m’n ‘schwung’.

65 kilometer die aanvoelde als 100 kilometer

Lap, de heup begint al..

Vanaf kilometer 9 begon ik al steken te krijgen in mijn rechterheup. Dit had ik nooit eerder bij het wandelen, dus ik dacht ‘ah, gaat zo wel over’. Maar little did I know, dat dit het begin was van een heel pijnlijke tocht.

Op de eerste controleposten was er enkel water te verkrijgen. dit vond ik wat raar, want 30 km stap je toch niet zomaar op water? Daarnaast waren er heel lange wachtrijen aan de toiletten, waardoor het wat draaien op de benen was en het na elke post aanvoelde als heropstarten. Gelukkig was Greg steeds dichtbij en kon ik doorgeven wanneer ik iets nodig had. Hij leek aan alles gedacht te hebben en had dus ook 2 fietsen mee, zodat hij en Jolien gemakkelijk van punt A naar punt B konden fietsen. Oriëntatie is voor hem nooit moeilijk geweest.

Lichtpuntje in de nacht

Na die eerste 30 km voelde ik me helemaal niet toppie met de zeurende pijn in m’n heup en besloot ik toch een ibuprofen te nemen. Dit verlichtte ietswat, wat me terug hoop gaf dat het niet blijvend zou zijn. Ik had ook al even contact met een enthousiaste Sander Cordeel, die ongeveer thv km 30 van het parcours aanwezig was op een trouwfeest. We deelden onze locaties en net na dat Greg en Jolien me vergezelden zag ik een springende, zwaaiende man en vrouw in avondkledij: Sander en Thelma! Het was 3u en hun energiepijl zat nog hoog, wat het mijne ook terug opkrikte. Ik aanvaardde een bloemetje van Sander om met me mee te dragen en behandelde het als een heiligdom in de verdere tocht.

Een mooie roze toets in het zwart van de nacht.

Sander met een wazig Selfie

Volledig gedeconnecteerd

Tussen 3 en 6 zouden Greg en Jolien een dutje doen en was er dus even een interactiebreuk. Dit was helemaal oké voor mij, ik kreeg al de hele avond vele boodschappen via social media en had ook daar al even gedeconnecteerd.

Ondanks de constante massa volk, feestjes van toeschouwers langs de weg en kermismuziek, voelde ik me redelijk alleen. Ik heb met niemand gepraat, luisterde geen muziek of podcasts, sloot me niet aan bij anderen. Maar dit was ook mijn vooropzet: het wandelen in stilte, tijd om te denken en te voelen. Vertragen en vol in het moment stappen.

Ondertussen supporterden Jolien & Greg van punt naar punt

Wachten op de zon

Ik ben de nacht doorgegaan zonder veel besef. Als ik nu terugdenk lijkt het alsof het nooit gebeurd is. In het moment zelf, ging het vast tergend traag vooruit. Rond de zonsopgang was het echt genieten. Ik wandelde net in het groen toen de zon kwam piepen. Wat is die zonsopgang wonderlijk mooi!

De zon komt eigenlijk niet piepen, de zon ís er. Is zij wakker, mag iedereen het geweten hebben. De zon roept het leven terug in gang. De hanen kraaien, de vogeltjes beginnen aan hun eerste vlucht van de dag en hier en daar loeit een koe in de verte. GENIETEN!

In de vroege ochtend, rond 5u30, ging ik in op het voorstel van m’n zus en belde ik haar op voor wat morele steun. ‘Bel maar wanneer nodig, mocht ik vrij zijn, zou ik toch sowieso een stuk meegestapt hebben’. Ik wachtte tot een menselijk uur en we praatten een half uur lang over koetjes en kalfjes. Heel fijn om ook af en toe te kunnen klagen over wat moeilijk liep, maar ook samen de zonsopgang te kunnen bewonderen, elk van op ons eigen plekje. Thx sis!

Een van de mooiste momenten: zonsopgang

Lijdensweg

Ik vind opnieuw contact met Jolien en even later ook met de hubby en krijg te horen dat mijn mama en Jan ook op het punt staan te vertrekken naar Bornem. Alsook Fiona en Matthias, die de aankomst voor geen geld willen missen. 

Iets om naar uit te kijken: bekende gezichten. Ik geniet van de groene zones onderweg, maar merk dat we terug meer richting ‘beschaving’ en dus ook ‘asfalt’ stappen. Na zo’n 55 km stappen, waarin de heup zichzelf steevast in de picture zette, kreeg ik opnieuw een dip. Geen haar op mijn hoofd dat er ook maar aan dacht om te stoppen, zeker omdat het ‘maar’ 65 km was. Maar die vervelende, steeds aanwezige pijn gooide een paar kilo’s roet in het eten en weegde op ‘de moral’.

Ik besloot een tweede ibuprofen te nemen, want de kleine stukjes ‘bergop’ en ‘bergaf’ nepen me exra hard in de bil, waardoor ik verschillende keren door de heup zakte. Ondertussen gingen m’n knieën ook niet meer zo gemakkelijk akkoord en begon ook daar een zeurende pijn. 

Op dat moment voelde ik me in één klap 20 jaar ouder en helemaal niet sterk. ‘Het mag dan gedaan zijn’ was dan ook een gedachte die ik niet kende uit eerdere wandelingen. Normaal geniet ik hiervan…

Mama-time

Net voor de voorlaatste rustpost zag ik de mama en Jan, fier als een gieter. Wat deed het deugd om hen te zien, ik was al even aan het rondkijken toen ik hen zag blinken langs de weg en de opkikker kwam mooi op tijd.

 

De laatste loodjes, nog even tempo maken

7 km voor de finishlijn kwamen Jolien en Fiona me tegemoet. ‘Wat ben ik ongelooflijk fier’, aldus Fiona en de daaropvolgende waterlanders van Sophie.

‘Ik heb zo’n pijn aan m’n heup’, was alles wat ik kon vertellen over de voorbije nacht. Dit maakte me boos en bezorgde me tegelijk een tweede adem. Ik versnelde richting de laatste rustpost, propte wat eten in mijn mond, stak voor aan de wc’s en vertrok terug. Het laatste uur was mijn snelste wandeluur. 

De aankomst lonkte, ik was koppig en boos op mijn lichaam en dat ik niet kon shinen in wat ik zo graag doe. 

Ik haalde de één na de ander in, elke sproeier en douche meenemend, strak gericht op aankomen voor de uitgerekende tijd. 

Fiona, Jolien en de pijn konden niet meer volgen. Ik liet ze allen achter en kon weer lachen. 

It's gettin' hot in here

Finish!

Aan de finshlijn stond Greg klaar met de gsm in de hand. ‘Je bent er! En zo snel plots!’ Een uur vroeger dan vooraf uitgerekend kwam ik om 10u38 toe. 

Na (echt waar) even aanschuiven om de tent binnen te geraken, ontving ik mijn diploma, medaille en pinnetje van ’1e keer’.

Bekijk hier de beelden van de finish

Met m'n diploma & medaille aan de finish

Supporters aan de finish

Recuperatie

Eens thuis sliep ik 2 uurtjes en de nacht er op 11uren. De volgende dag was ik al 60% gerecupereerd. Vandaag, maandag, komt alles naar boven. Traantjes om de manier waarop alles verliep, teleurstelling over mijn lichaam nét op de dag van ‘hét doel’, gekwetst door de harde meningen van mensen over de ‘korte’ afstand van de dodentocht en dus ‘een flauw afkooksel’ van de échte tocht. 

Greg ving alles op en normaliseerde de emoties. ‘Je bent uitgeput. Da’s niet te onderschatten wat dit met je lichaam en geest doet.’

Uiteindelijk heb ik de essentie niet mislopen: de tocht doorwandelt in stilte, pijn geleden, plaats gegeven aan duizenden gedachten en gevoelens, gedreven door ons doel. 

Maar in de verte staat een rekening open… 

Veel gedacht aan Stefaan en ons goede doel

Het resultaat op Strava